miércoles, 26 de noviembre de 2014

El Rombe. Joc dels quatre cantons

Aprofitant que anem a introduir una figura geomètrica nova (El rombe) dediquem una part de la sessió de psicomotricitat per jugar a un joc tradicional que ens proporcionarà el vocabulari que necessitem: cantó, costat, diagonal.




Psicomotricitat, joc dels quatre cantons

. Organització: Juguem al pati de l'escola formant grups de cinc xiquets/etes.
Abans de començar senyalem l'espai on juguem, amb quatre ars que deixarem a terra formant un quadrat primer i després un rombe.
. Regles: Quatre xiquets/etes és col·loquen als quatre cantons i un es queda al mig del quadrat i deurà córrer en diagonal per tal d'ocupar un dels cantons, quan no ho aconsegueix el xiquet/eta romandrà al centre. Els altres quatre xiquets/etes correran d'un lloc a l'altre intercanviant-se els cantons. El joc s'acabarà quan tots els jugadors es cansen, sempre tenint en compte que cap xiquet/eta "pague" més de dues vegades i no gaudisca del joc.

Matemàtiques. Figures geomètriques. El Rombe. 

Una vegada a la classe treballem el Rombe amb quatre palletes, palets o llàpissos iguals.
Observem que tant el quadrat com el rombe es construeixen amb 4 costats iguals, molt distint del cercle, que no té costats, triangle que en té tres, fins i tot el rectangle que en té quatre però no són iguals.







 Quadrat
Construïm un quadrat amb palletes i amb un regle medim les diagonals, (és a dir els camins que corren els xiquets/etes que "paguen" en el joc dels 4 cantons) i comprovem que tenen la mateixa mida. Aleshores arribem a una conclusió:
Són IGUALS!!
Ens fem preguntes:
-Amb quatre costats iguals i quatre cantons  podem construir un rombe?
-Si!!!
-Mediràn igual les diagonals?
-Si!!, No!!, no ho sabem!
 Rombe
Ho comprovem amb les quatre palletes (4 costats iguals) construïm un rombe i medim les diagonals, comprovem que esta vegada no tenen la mateixa mida, és a dir:
Són DIFERENTS!!

Llengua. Fitxa

Hem treballat molt el llenguatge oral amb la finalitat de què comprenguen perfectament les regles joc, i com estem en ple procés d'aprenentatge de l'escriptura, per a nosaltres resulta un plaer escriure tot allò que hem aprés avui.

Artística

Dibuixem i pintem rombes



Música
Animem als nostres companys/es seguint ritmes amb les palmes de les mans

No hay comentarios:

Publicar un comentario